Ce sunt ghidurile chirurgicale pentru plăcuțe de ancoraj scheletic?

Ghidurile chirurgicale utilizate în ortodonție sunt dispozitive medicale care îndeplinesc funțiile unor șabloane; sunt dispozitive medicale 3D care ajută la planificarea și executarea procedurilor chirurgicale și ortodontice cu precizie mai mare. Aceste dispozitive sunt utilizate pentru a ghida instrumentele chirurgicale în timpul procedurilor, ceea ce permite o precizie și o eficiență superioare.

Vrei sa incerci modelel de studiu MyXpert?

Intrebari despre modelele de studiu MyXpert?

În ortodonție, ghidurile chirurgicale sunt utilizate pentru a ajuta la planificarea și execuția procedurilor chirurgicale ortodontice, cum ar fi plasarea de mini-implanturi dentare care ajută la mișcarea / migrația dinților pe arcadă, în conformitate cu planul de tratament ortodontic. Aceste dispozitive sunt proiectate pentru a ajuta medicii specialiști ortodonți să ofere planuri de tratament mai precise și individualizate pe nevoile pacienților și de asemenea planuri de tratament care pot fi adaptate la nevoile specifice ale fiecărui caz clinic.

Ghidurile chirurgicale pentru plasarea plăcuțelor de ancoraj scheletic oferă o gamă largă de avantaje, cum ar fi o planificare mai precisă a procedurii, o reducere a timpului de tratament și o îmbunătățire a predictibilității tratamentului ortodontic. Acestea pot fi utilizate într-o varietate de proceduri ortodontice, cum ar fi alinierea dinților, corectarea malocluziei sau reducerea spațiilor între dinți. În general, ghidurile chirurgicale în stomatologie ajută la îmbunătățirea preciziei și a predictibilității procedurilor dentare, ceea ce duce la rezultate mai bune și mai durabile pentru pacienți.

Cum fabricăm ghiduri chirurgicale 3D, destinate plasării ancorajelor scheletice ortodontice?

În laboratorul de tehnică dentară MyXpert din Cluj-Napoca, fabricarea ghidurilor chirurgicale 3D destinate plasării unui ancoraj scheletal ortodontic implică mai multe etape:

 • Scanarea intra-orală: se referă la scanarea digitală a cavității bucale a pacientului, cu ajutorul unui scaner intra-oral. Aceasta scanare ne oferă un model 3D dentiției pacientului și a întregii cavități bucale.
 • Planificarea chirurgicală: Folosind software specializat, medicul ortodont planifică plasarea plăcutelor de ancoraj scheletic și creează un model digital al ghidului chirurgical.
 • Imprimarea 3D: Modelul digital al ghidului chirurgical este apoi trimis la o imprimantă 3D care produce ghidul chirurgical în formă fizică.
 • Testarea și ajustarea: Ghidul chirurgical este testat pentru a se asigura că se potrivește perfect cu maxilarul pacientului. Dacă este necesar, ghidul poate fi ajustat pentru a se potrivi mai bine.
 • Sterilizarea: Ghidul chirurgical este sterilizat înainte de utilizare, pentru a evita orice risc de infecție.
 • Utilizarea: În timpul procedurii chirurgicale, ghidul chirurgical este poziționat pe maxilarul pacientului pentru a ajuta medicul chirurg să plaseze plăcutele de ancoraj scheletal în locul indicat de catre medicul ortodont .

În general, fabricarea ghidurilor chirurgicale 3D implică utilizarea tehnologiei de ultimă generație și a software-ului specializat pentru a crea un instrument precis și personalizat pentru fiecare pacient în parte.

 

Ce sunt placuțele de ancoraj scheletic?

Plăcutele de ancoraj scheletic sunt dispozitive ortodontice utilizate în tratamentul ortodontic pentru a obține un control mai precis și mai eficient asupra mișcării dinților. Acestea sunt de obicei realizate din titan și sunt fixate  de osul maxilarelor pacientului cu ajutorul unor suruburi de fixare.

Plăcutele de ancoraj scheletic sunt proiectate pentru a oferi o ancorare stabilă și solidă pentru a ajuta la mișcarea dinților. Ele pot fi utilizate într-o varietate de situații, cum ar fi închiderea sau deschiderea spațiilor între dinți, rotirea sau îndreptarea dinților, sau în combinatie cu tratamentul cu aparate dentare invizibile (cum ar fi Kiss Aligners sau Invisalign).

Aceste dispozitive ortodontice sunt foarte utile pentru ortodonți în tratarea cazurilor complexe și pot ajuta la reducerea duratei tratamentului ortodontic. Totuși, plăcutele de ancoraj scheletal necesită o igienă orală adecvată și o îngrijire regulată pentru a evita problemele dentare, cum ar fi cariile și inflamația gingivală si infecțiile locale.

În ce situatii este important ca un medic ortodont, să folosească un ghid chirurgical în scopul plasării plăcuțelor de ancoraj scheletic?

Un medic ortodont poate utiliza un ghid chirurgical în scopul plasării plăcutelor de ancoraj scheletal în următoarele situații:

 • Pacienți cu deficiențe scheletale: Pacienții care prezintă deficiențe scheletale, cum ar fi maxilar prea mic sau mandibulă prea mare, pot beneficia de utilizarea unui ghid chirurgical în timpul plasării plăcutelor de ancoraj scheletal pentru a asigura o poziționare precisă a acestora.
 • Pacienți cu malocluzii complexe: Pacienții care au o malocluzie complexă, cum ar fi ocluzia deschisă, pot beneficia de utilizarea unui ghid chirurgical pentru a asigura poziționarea precisă a plăcilor de ancoraj scheletal și a obține rezultate mai bune în tratament.
 • Pacienți cu probleme de aliniere dentară: Pacienții care prezintă probleme de aliniere dentară sau care necesită o mișcare complexă a dinților pentru a obține o ocluzie corectă pot beneficia de utilizarea unui ghid chirurgical pentru a plasa plăcile de ancoraj scheletal în locurile corecte.
 • Pacienți cu probleme de sinus: Pacienții care prezintă probleme de sinus pot beneficia de utilizarea unui ghid chirurgical pentru a evita plasarea plăcilor de ancoraj scheletal în apropierea sinusurilor.

În general, utilizarea unui ghid chirurgical poate ajuta la asigurarea unei plasări precise și sigure a plăcutelor de ancoraj scheletal, ceea ce poate duce la rezultate mai bune în tratamentul ortodontic.

 

Beneficii ale utilizării ghidurilor chirurgicale în vederea plasării unui ancoraj scheletic în ortodonție

Utilizarea unui ghid chirurgical pentru plasarea unui ancoraj scheletic în ortodontie poate aduce numeroase beneficii pacientului, inclusiv:

 • Precizie îmbunătățită: Un ghid chirurgical ajută ortodontul să plaseze ancorajul scheletal cu o precizie mai mare, asigurând astfel o poziționare exactă și o ancorare solidă. Aceasta poate duce la o reducere a timpului de tratament și la îmbunătățirea eficacității tratamentului ortodontic.
 • Confort îmbunătățit: Plasarea ancorajului scheletic cu ajutorul unui ghid chirurgical poate fi mult mai confortabilă pentru pacient decât în cazul în care se folosește metoda convențională. Acest lucru se datorează faptului că instrumentele chirurgicale sunt ghidate cu mai mare precizie și că interacțiunea cu țesuturile delicate din jurul zonei de tratament este minimizată.
 • Reducerea riscurilor: Utilizarea unui ghid chirurgical reduce riscul de a răni dinții, gingiile sau țesuturile moi în timpul procedurii chirurgicale. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de complicații post-operatorii și la accelerarea procesului de vindecare.
 • Rezultate mai bune: Datorită faptului că plasarea ancorajului scheletic se face cu o precizie mai mare, rezultatele tratamentului ortodontic sunt, de obicei, mai bune și mai estetice.

 

FORMULAR COMANDĂ SERVICII LABORATOR

Confirm că sunt medic