Intrebari frecvente / FAQ
Care este orarul de functionare al centrelor de radiologie digitala My Xpert?
Consultati pagina de contact a site-ului nostru, pentru toate informatiile legate de programul de functionare si date de contact – pentru fiecare locatie in parte.
Ce este radiologia?
Radiologia este specialitatea medicala care foloseste imagistica medicala pentru a diagnostica si trata bolile din corpul uman. O varietate de tehnici imagistice, cum ar fi radiografia, tomografia computerizata (CT / CBCT), ecografia, inclusiv tomografia cu emisie de pozitroni (PET) si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sunt folosite pentru a diagnostica sau trata boli.
Ce este o radiografie dentara?
Radiografia dentara face parte dintr-o suita de examene medicale realizate de medicul dentist pentru a putea concepe un plan de tratament si a putea vizualiza detalii importante care nu pot fi observate cu ochiul liber.
O radiografie dentara este o imagine bidimensionala a unui dinte, a structurilor care formeaza dintele sau a maxilarelor – imagine provenita in urma expunerii zonei respective la radiatii X.
Cum interpreteaza razele X formatiunile prin care patrund? Razele X sau radiografia dentara detecteaza formatiuni radio-opace sau radiotransparente. Prin formatiuni radio-opace intelegem: dintele natural si osul sanatos, incrustatii, lucrari protetice precum fatete, punti dentare, obturatii de compozit sau amalgam. Formatiunile radiotransparente permit trecerea razelor X prin ele, deoarece densitatea lor este mai mica. Aceste formatiuni vor fi reprezentate pe radiografia dentara prin culori inchise sau negru. Formatiunile radiotransparente pot detecta urmatoarele elemente: aer, lichide, infectii osoase, pulpa dentara, linie de fractura, spatiu parodontal largit, pungi parodontale, formatiuni tumorale si alte tesuturi moi.
De ce am nevoie de radiografie dentara?
Exista afectiuni dentare pe care medicul dentist nu le poate diagnostica, intrucat ochiul uman nu vede prin tesuturi. Se intampla multe lucruri, sub linia gingivala sau in interiorul dintilor, pe care dentiștii nu le pot vedea fără ajutorul razelor X (radiografii). Va intrebati de ce aveti nevoie de radiografie dentara cand “pe dinafara” nu exista niciun indiciu ca ceva este in negerula? Pentru a putea preveni afectiuni dentare serioase si costisitoare care in viitor va pot cauza probleme.
Radiografia dentara este necesara pentru ca medicul dentist sa obtina o imagine clara, in profunzime asupra oricarei probleme dentare si a putea stabili un diagnostic corect.
Cum se realizează radiografia dentară?
Radiografia dentara se obtine prin expunerea pacientului la radiatii X (radiatii electromagnetice). Radiatiile sunt absorbite de catre tesuturi iar rezultatul este similar negativelor unei fotografii clasice, cu structurile dense (dinti, oase) sunt redate cu alb, cavitatile cu negru iar tesuturile moi cu nuante de gri.
Este nevoie de pregatire speciala din partea pacientului inainte de radiografie?
Nu este nevoie de nici un fel de pregatire inainte de examenele radiologice. De asemenea, nu aveti nevoie de nici o pregatire si nu exista restrictii nici in cazul tomografiilor computerizate CBCT.
Cu putin timp inainte de efectuarea fadiografiei dentare, vi se va cere sa scoateti bijuteriile de pe cap si gat, pentru ca acestea sa nu interfereze cu aparatul. Odata ce ati ajuns in cabinetul de radiologie, este nevoie sa ascultati indrumarea medicului radiolog si sa va asezati confortabil, conform indicatiilor acestuia.
Examenele radiologice efectuate in centrele de radiologie dentara My Xpert sunt complet lipsite de durere, neinvazive si fara riscuri de iradiere cu raze X.
Cum se realizeaza fotografiile ortodontice?
Fotografiile ortodontice sunt acele tipuri de fotografii solicitate de catre medicii ortodonti, pentru documentarea fiecarui pacient.
Ele sunt realizate la Centrul de Radiologie Digitala de pe Calea Motilor nr 20, in Cluj-Napoca, de catre colegul nostru Cornel. Pacientii care vin cu bilet de trimitere pentru radiografii si fotografii ortodontice, sunt asezati pe un scaun dedicat si primesc instructiunile necesare pentru ca fotograful sa poata realiza pozele necesare la dinti, muscatura si intreaga fata.
Intervalul orar in care acestea se realizeaza este de Luni pana vineri, de la ora 10 la ora 18.
Care este pretul unei radiografii ?
Am nevoie de programare?
Pentru efectuarea radiografiilor sau a investigatiilor de tip CBCT nu este nevoie de programare. Puteti veni oricand, de luni pana vineri intre orele 8-20 iar sambata intre orele 9-14.
Ce se intampla daca pierd radiografia?
In cazul pierderii radiografiei, nu trebuie sa va ingrijorati. Toate radiografiile efectuate in centrul nostru se pastreaza in baza de date, astfel incat puteti solicita oricand copia electronica (e-mail) in mod gratuit, sau copia in format fizic contra-cost (10 lei).
Care sunt principalele tipuri de radiografii dentare?
Radiografie dentara panoramica: aceasta radiografie dentara are rolul de a oferi medicului o imagine de ansamblu asupra danturii pacientului si de obicei se solicita la primul consult stomatologic, cand dentistul definitiveaza statusul dentar al pacientului.
Radiografie retroalveolara: este un tip de radiografie dentara specific, care are rolul sa ofere medicului informatii detaliate despre un dinte, sau o parte din dintii pacientului.
Radiografie dentara digitala plana: reprezinta una din cele mai noi solutii din domeniul radiologiei dentare si presupune utilizarea unui aparat care inlocuieste clasicul film dentar cu un senzor. Imaginile obtinute sunt transmise si prelucrate computerizat.
Tomografia computerizata sau CBCT: este un examen complex si de obicei mai costisitor, care oferă medicului dentist imagini 3D ale dintilor, maxilarelor, sinusurilor si / sau articulatiilor ATM ale pacientului, cu un grad mai mare de acuratete si detaliu.
Ce riscuri comporta analizele de radiologie dentara?
Cantitatea de raze X emisa de aparatele de radiologie dentara este extrem de mică. Aparatele de radiologie digitala de ultima generatie precum echipamentele utilizate de centrele de radiologie My Xpert, reduc cu până la 80-85% gradul de expunere la radiatii X (radiatii electromagentice) fata de sistemele clasice de radiografie dentara. Pacientii nostri au parte si de protectii suplimentare pentru a limita la maximum expunerea la radiatii X.
In concluzie, datorita progreselor inregistrate in ultimul timp, radiografiile dentare realizate cu echipamente moderne prezinta riscuri minimale de iradiere.
Ce este un CBCT sau tomografia dentara computerizata?
In traducere, CBCT (Cone Beam Computer Tomography) inseamna tomografie computerizata cu fascicul conic. Tehnologia CBCT a aparut in anul 2001 si a reprezentat un proges important în imagistica medicala, imbunatatind atat diagnosticarea cat si planificarea tratamentului stomatologic. Tomografia computerizata dentara (CBCT) ofera maximum de informatii implicand o doza minima de radiatii X.
Tomograful computerizat CBCT arata ca un aparat pentru radiografii panoramice, efectuarea CT-ului devenind astfel mai facila decat in cazul aparatelor de tomografie clasice, traditionale care ocupau un volum foarte mare cu fascicul in evantai, in care pacientul trebuia sa stea intins orizontal si apoi sa fie introdus in aparat.
CBCT foloseste un singur fascicul mic de raze, acesta avand forma conica si o arie de interes precis aleasa de operator in functie de recomandarea medicului stomatolog. Scanerul are nevoie doar de cateva secunde si de o singura rotatie in jurul capului pacientului pentru a obtine o imagine 3D foarte buna din punct de vedere calitativ. Utilizarea fasciculul conic si delimitarea zonei de interes, precum si timpul scurt de iradiere efectiva, fac ca doza de radiatii in cazul tehnologiei CBCT sa fie de 10 – 20 de ori mai mica decat cea utilizata in cazul tomografiilor clasice.
Pot sa fac radiografie dentara sau tomografie (CBCT) in timpul sarcinii sau alaptarii?
Radiografia dentara digitala si tomografia dentara CBCT, nu afecteaza deloc embrionul. Radiografia dentara sau CBCT-ul nu afecteaza procesul de organogeneza sau nasterea. Radiatiile emise de echipamentele de radiologie dentara utilizate de centrele de radiologie My Xpert sunt extrem de mici si tintite strict spre dinti. Reflexia radiatiilor, atat cat sunt, spre zonele de risc (abdomen, ovare, sani) este controlata prin purtarea unui sort de plumb conceput special sa limiteze complet radiatiile X.
Desi nu prezinta contraindicatii palpabile, radiatiile fiind extrem de mici, este recomandat ca femeile gravide să evite pe cat posibil, realizarea radiografiilor.
Este adevarat ca radiografia panoramica include o doza mai mare de radiatii X?
Prin radiografia panoramica se realizeaza o imagine a tuturor dintilor de pe arcadele dentare si a elementelor anatomice care inconjoara dintii. Acest lucru, poate da impresia falsa ca doza de radiatii X primită este multimplicata si ca pacientul primeste radiatii ca si cum ar fi efectuat radiografii dentare pentru fiecare dinte in parte (radiografii retroalveolare).
Lucrurile nu se intmapla asa. De fapt, radiografiile panoramice digitale folosesc ecrane intensificatoare cu cristale, lucru care reduce doza de radiatii cu pana la 80%, in asa fel incat, doza necesara de radiatii X, este echivalentul efectuarii a doua sau trei radiografii retroalveolare.