Ce este indirect bonding în ortodonție?
Metoda indirect bonding este o tehnică utilizată în ortodonție pentru aplicarea cu maximă precizie a brackeților pe dinții pacienților. Această metodă implică realizarea unor modele dentare exacte ale danturii pacientului, pe baza cărora se creează ulterior gutiere de transfer dintr-un material special.
Vrei sa incerci modelel de studiu MyXpert?
Intrebari despre modelele de studiu MyXpert?
Gutiera de transfer este prevăzută cu niște ghiduri (locașuri decupate în gutieră, care au forma exactă a unui bracket ortodontic) care au rolul de a direcționa lipirea / cimentrea brackeților pe pozițiile optime pentru fiecare dinte în parte. Această gutieră de transfer este apoi plasată pe dinții pacientului, iar brackeții sunt atașați simultan (utilizânduse ghidurile / decupajele), folosind adezivi dentari speciali, într-un proces numit bonding. Această tehnică este mai precisă și mai eficientă decât aplicarea brackeților individual, iar în plus poate reduce durerea și disconfortul pacientului.
Prin utilizarea metodei indirect bonding cu gutiere de transfer, se maximizează eficiența aparatului ortodontic ca întreg și se scurteaza perioada de purtare a aparatului ortodontic de către pacient.
Tehnica digital indirect bonding (lipire indirectă) optimizează instalarea aparatului dentar fix în cabinetul ortodontic, aducând ca principal avantaj poziționarea precisă a bracketurilor – un avantaj decisiv atât pentru prognosticul de reușită al tratamentului cât și pentru optimizarea / scurtarea perioadei de purtare a aparatului de către pacient.
De ce indirect bonding?
Toți medicii ortodonți împărtășesc obiectivul de a obține rezultate excelente atunci când tratează clinic pacienții. În ciuda complexității sale, succesul tratamentului se bazează pe poziționarea corectă a bracketurilor în timpul lipirii, ceea ce va simplifica fazele ulterioare ale tratamentului ortodontic, pe lângă faptul că va crește predictibilitatea rezultatelor.
În acest context, tehnica indirect bonding (lipire indirectă) se remarcă prin faptul că permite o mai bună vizualizare tridimensională a poziționării dinților și, ca urmare, o mai mare precizie în poziționarea bracketurilor, deoarece procedura se realizează în laborator, urmată de transferul în gura pacientului prin intermediul unor gutiere de transfer personalizate. Utilizând această metodă erorile asociate cu poziționarea bracketurilor au fost reduse la minimum.
Ce presupune exact metoda indirect bonding pentru laborator?
Metoda indirect bonding (a lipirii indirecte) începe cu crearea unei copii digitale prin scanarea dinților dumneavoastră. Aceasta scanare ne oferă o replică exactă a gurii pacientului. De aici, ne apucăm de treabă în laboratorul MyXpert, unde creăm un model 1:1 al dinților dumneavoastră. Utilizând modelul dentar, fabricăm apoi gutierele de transfer care ne ajută să poziționăm bracketurile în poziții foarte exacte pe dinții pacientului. Pentru etapa finală, creăm o tăviță personalizată care ne permite să transferăm brackeții de pe modelul de laborator pe dinții pacientului.
Prin faptul că ne luăm timp pentru a plasa brackeții într-o poziție corectă pe modelul de laborator, se elimină procesul dificil de plasare a bracketurilor ortodontice direct pe dinți. De asemenea, durează mult mai puțin timp, este mai confortabil și cauzează mai puține bracket-uri slăbite. Metoda indirect bonding (lipirea indirectă) permite ca toți brackeții să fie plasați concomitent, reducând timpul de instalare a aparatului dentar tradițional de la aproximativ 40-60 de minute la doar 15-25 de minute.
Care sunt principalele avantaje ale metodei indirect bondidng?
Lipirea indirectă este de obicei mai precisă decât lipirea tradițională, deoarece brackeții sunt plasați pe un model de laborator care poate fi rotit la 360 de grade, după cum este necesar, pentru a vizualiza fiecare unghi și detaliu. Plasarea extrem de precisă a fiecărui bracket, ne permite să începem tratamentul ortodontic efiicientizat la maximum din prima zi, mișcând dinții cu mai multă precizie și determinând mișcări mai ușoare și mai rapide a dinților pe arcadele dentare.
Adezivii care sunt aplicați pe dinți și pe bracketuri sunt, de asemenea, aplicați într-un mod foarte metodic și consecvent, permițând un proces de lipire mai sistematic. De asemenea, deoarece procesul este mai rapid, există mai puține șanse ca saliva să contamineze brackeții. Așadar, fiecare bracket este fixat corespunzător într-un timp mai scurt, ceea ce duce la mai puțini brackeți desprinși pe parcursul tratamentului ortodontic.
FORMULAR COMANDĂ SERVICII LABORATOR
Step by Step in utilizarea CBCT-ului
Centrul de Radiologie Digitala Cluj va invita la primul curs Step by Step, pentru a invata primii pasi in utilizarea CBCT-ului in domeniul endodontiei, implantologiei si ortodontiei. Cursul va avea loc in Cluj-Napoca, str Victor Babes nr 8, in data de 20.05.2017...
Efectuarea radiografiilor dentare la copii
În cazul copiilor, radiografiile dentare pot fi folosite pentru supravegherea dinţilor care erup, permitând medicului sa vada mult mai bine eventualele probleme ori evolutia lor. Dacă problemele dentare sunt identificate şi tratate încă din stadiu incipient,...